viernes, 15 de enero de 2010

Revifa el foc d' Horta... Analitzem els fets fins avui...



El subdirector general operatiu dels Bombers de la Generalitat, Joan Rovira, i el cap de la Regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre, Félix González, han explicat aquest dijous tots els detalls de l'informe tècnic elaborat sobre què va passar exactament a l'incendi d'Horta de Sant Joan, com es va gestionar l'emergència i perquè es va produir la tragèdia. Es tracta d'un informe extens, rigorós i molt documentat, que incorpora el testimoni de bona part dels professionals que van treballar en l'incendi d'Horta de Sant Joan, així com la transcripció de totes les comunicacions durant l'incendi i un gran volum d'imatges gràfiques. L'informe conclou que es va tractar d'un accident «imprevisible i inevitable» perquè les ratxes de vent de molta potència i els nuclis de tempestes propers no previstos, sumats a l'orografia de la zona i la impossibilitat d'utilitzar mitjans aeris per culpa del vent, van crear unes condicions excepcionals que van causar la tragèdia. Aquestes declaracions explicatives es feien desprès que sortís als mitjans de comunicació la noticia que era que a les quatre i sis minuts de la tarda del 21 de juliol del 2009, quan l'equip de sis bombers del GRAF situats en primera línia del foc que cremava els Ports, alertava per primera vegada que estaven en perill. Sis minuts més tard trucaven a la seu de Lleida, explicant que no obtenien resposta. A les cinc de la tarda, el centre de comandament deixava de rebre senyal dels bombers. L'última comunicació que es rebia era de l'únic supervivent: «Estic sol i cremat. Fills de puta, veniu-me a buscar». I és que la realitat és que, desde que dissabte passat s’aixequés el secret de sumari del cas, i dilluns d’aquesta mateixa setmana el conseller d'Interior, Joan Saura, compareixia al Parlament per donar explicacions sobre la detenció dels dos suposats autors de l'incendi, dos joves veïns de la zona de 27 i 26 anys que segons la investigació engegada pels Mossos d'Esquadra de les Terres de l'Ebre haurien encés foc a terra tot i estar prohibit; i les paraules de l'advocat de la família d'un dels cinc bombers que van perdre la vida assegurant que la jutgessa de Gandesa que portava el cas tenia indicis per considerar que el foc havia estat intencionat i no accidental; cada dia hem anat coneixent més dades i reaccions envers el tema. Dades contradictòries, retrets, impotència, acusacions, enganys, equivocacions, hipòtesis, crítiques, insinuacions...
La «dura» realitat, però, és que els veïns d'Horta de Sant Joan reviuen aquests dies el malson en què es va convertir l'incendi als Ports, el passat mes de juliol. Amb tot, les sensacions d'ara són noves ja que, malgrat la tristor en el record per la mort de cinc Bombers, se senten alleugerits perquè afirmen que el temps els ha donat la raó. L'admissió per part del Govern que hi podria haver errors en l'informe que assenyalava un llamp com la causa de l'incendi, reafirma el que, des d'un principi, van dir alguns veïns d'Horta, que asseguraven que el foc s'havia originat a la zona del Mas del Pixantó, a un quilòmetre del Pinar de Don Pedro, lloc on se suposava que hauria caigut el llamp. Mentre d’una banda, no s’han escatimat esforços per intentar conèixer la veritat dels fets, d’altra els diferents partits polítics han carregat fort contra el Govern de la Generalitat.
S’ha criticat la 'desinformació i la confusió' 'per tapar els problemes de coordinació, s’ha parlat de la incompetència d'alguna gent', s’ha exigit el perdó pels errors que es van cometre i possibles dimissions... Però el fet important aquí, discrepàncies apart, és que es faci la feina ben feta, es conegui la realitat dels fets i els culpables de l' incident adquireixin les responsabilitat oportunes davant la magnitud de la tragèdia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario