jueves, 11 de febrero de 2010

El Parlament blindarà per llei la celebració dels correbous de les Terres de l'Ebre




A principis d’aquesta setmana coneixiem la noticia que el grup d’ICV-EUiA votaria en contra a la proposició de llei presentada per CiU per regular legalment les festes tradicionals amb bous que s’apliquen a les Terres de l’Ebre i que presentaria, a més, una esmena a la totalitat. Noticia que desencadenava, a peu de carrer, poder sentir comentaris, aquests darrers dies, com “no saben reconèixer una tradició catalana”, o “no aprecien les costums i les festes d’un territori amb identitat pròpia”. Comentaris fets per gent de les Terres de l’Ebre cap al grup ecosocialista que “estimen” els bous, i que qualsevol pas que pugui fer perillar aquesta tradició tan arrelada, posa “en peu de guerra” a la majoria del territori. Recalquem la majoria, perquè sabem que tampoc la festa és del gust de tothom.
Per la tranquilitat d’aquesta majoria, dir que el PSC, CiU i PPC votaven aquest dijous junts contra la esmena ecosocialista i s’anunciava que el ple faria el debat de totalitat de la iniciativa de CiU que proposa, concretament, una llei que fixi els requisits i les condicions que han de reunir les festes tradicionals amb bous sense mort de l'animal, en les dates i localitats on tradicionalment se celebren, i que en reguli la celebració i el desenvolupament per garantir els drets, els interessos i la seguretat del públic, i la protecció dels animals. Amb aquesta legalitat es pretén donar rang legislatiu al Manual de Bones Pràctiques, aprovat l’any 2004 pel primer govern d'esquerres de la Generalitat i consensuat amb el Col•legi de Veterinaris i els aficionats als bous. De tots es coneguda l’afició als bous que hi ha a les Terres de l’Ebre, una festa amb molta tradició que el pas dels anys no ha fet més que reforçar-la, viva desde fa segles, afegint però que “simplement la tradició no justifica la seva continuïtat i cal adaptar-se a les noves realitats, amb la necessitat, en aquest cas, d’una major sensibilitat i respecte cap als animals, fet que s’està aconseguint”. Així ho ha afirmat la diputada socialista Núria Ventura per voler deixar constància la posició favorable del grup parlamentari Socialista al Parlament. Les reaccions contràries tampoc s´han fet esperar gaire. Mentre que el parlamentari de CiU Francesc Sancho ha remarcat que vol 'participar en el tràmit d'una llei que iniciï un camí de preservació de la tradició i a la vegada respecti l'animal'; el parlamentari d'ICV-EUiA, Daniel Pi, ha tingut retrets per CiU però també pels seus socis. Per una banda, ha declarat que el fet 'que CiU vulgui un final de legislatura que pugui donar una mala imatge folklòrica del Parlament es pot entendre', i, per altra, ha acusat als seus socis al Govern de fer 'una petita maragallada'.
També ERC ha volgut recolzar la proposta de la federació nacionalista. Segons Cid, ‘ningú més interessat que els actors de la festa en el compliment d’aquesta llei, perquè això la protegeix. Queda clar que si es fan les coses bé, i hi ha compromís i voluntat de fer-les, es farà un pas endavant en la consolidació de la festa’.
4 vots a favor, un en contra i una abstenció. El portaveu del Grup Mixt, Albert Rivera, ha deixat entreveure el seu suport l'esmena de rebuig en considerar que és un debat 'fora de lloc' i que no és prioritari. Per ell, hi ha temes 'més importants que prohibir tradicions. Per aquesta línia del discurs venen les declaracions que ha fet a Més Ebre el portaveu d’ICV a Terres de l’Ebre, Jaume Forcadell. “Aquí la qüestió no està en el fons sino en la forma”. Segons Forcadell, la tradició a l’Ebre no ha perillat ni s´ha posat en dubte en cap moment. 'S'ha de valorar quin és el millor sistema, si un reglament o una proposició de llei. Iniciar ara, a finals del mandat, una tramitació legislativa serà un no acabar perquè, obviament, no avançarà a lleis més importants que es troben sobre la taula, com és el cas de la llei de vegueries; i per tant, acabarà sent paper mullat. Un reglament pot estar aprovat en 2 mesos, una llei de cap manera està resolta en tan poc temps”. Segons Forcadell, el que ha fet ICV és optar per la via més pràctica. Llavors els altres grups polítics no han estat pràctics? “Els nostres socis de Govern han entrat en el joc de CiU. La nostra proposta ha estat mal interpretada com una defensa minoritària cap a les festes amb bous; i no és així, perquè el que ha estat presentat és “calcat” al Manual de Bones Pràctiques, que ja fa anys que s´aplica al territori, i el nostre grup mai s’ha posicionat en contra”.
En l’actualitat, a l’Ebre hi ha 24 poblacions i dues entitats municipals descentralitzades que celebren correbous en les diferents modalitats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario